‘Traag’ op vakantie gaan, wordt steeds populairder. Terwijl korte vliegtuigreizen en massatoerisme twee jaar geleden nog vanzelfsprekend waren, zijn we sinds de pandemie op zoek naar alternatieven voor op reis gaan. En dat doen we steeds liever traag, dichtbij huis en met aandacht voor onze eigen gezondheid en die van de aarde.
Sinds enkele decennia zijn de reismogelijkheden oneindig. Voor de prijs van een cinemabezoek vlieg je in no-time naar Barcelona en op nog geen dag sta je in het zuidelijkste puntje van Afrika. Dankzij films als ‘The Bucket List’, de razendsnelle opkomst van sociale media en de FOMO die daarbij komt kijken, bezoeken reizigers dan ook maar al te graag zoveel mogelijk plekken op korte tijd.
Met ‘Slow Travel’ komt daar nu een tegenreactie op. Wie ‘traag reist’, blijft meestal langer op één bestemming en gaat die bewust beleven en ervaren. Geen volle agenda, to-do-lijstjes of heen-en-weer-gehol, maar de tijd nemen om lokale cultuur, natuur en mensen bewust te ervaren.
Slow Cabins was trend voor
De vraag naar rust, onthaasten en ontspanning wordt in de drukke hyper-geconnecteerde wereld van vandaag alsmaar groter. Dat wist de Antwerpse start-up Slow Cabins vier jaar geleden al. Met kleine houten huisjes in verborgen natuur laat Slow Cabins haar gasten een versnelling lager schakelen op vakantie. Je verblijft er in een comfortabele cabin die 100 procent zelfvoorzienend is, waardoor tot rust komen en verbinden met elkaar en de natuurlijke omgeving centraal staan. Bovendien hoef je er niet ver voor te gaan, want de cabins staan verspreid over heel België op minder dan twee uur rijden van de grote steden.
Het concept van Slow Cabins is razendpopulair. Tijdens de eerste lockdown in 2020 verdrievoudigde haar aantal boekingen. Maar ook nu er weinig reisbeperkingen zijn, merken ze een blijvend, toenemend enthousiasme voor Slow Travel. “Slow Cabins biedt een tegengif voor onze hectische ‘ratrace’ maatschappij. Door de fluctuerende corona golven gaan steeds meer mensen daarop in, omdat ze merken dat genieten en onthaasten ook ‘simpel’ en ‘dichtbij’ kan en dat natuur daar de ideale plek voor is.”
Duurzaam en ecologisch
Die natuur is voor Slow Cabins bijzonder belangrijk. De cabins staan in niet-kwetsbare natuur en zijn met behulp van batterijen, zonnepanelen en een regenwatertank volledig zelfvoorzienend. Op die manier houdt ze haar impact op de omgeving minimaal. De organisatie gebruikt zelfs een deel van de opbrengsten om te investeren in de heropbouw van het lokale natuurlijke landschap.
‘Duurzaam’ en ‘ecologisch’ zijn dan ook twee belangrijke kapstokken van Slow Travel. In tegenstelling tot massatoerisme houd je je ecologische voetafdruk klein door traag te reizen. Je blijft langer op eenzelfde bestemming, gebruikt zuinig vervoer en schenkt aandacht aan de lokale omgeving. Slow Travel wordt dus ook door het groeiend bewustzijn rond milieu en klimaat steeds populairder.
Slow Cabins combineert beide parameters al vanaf het begin in haar concept: gasten kunnen traag en in stilte onthaasten in natuur die ze dankzij hun keuze voor Slow Travel mee helpen heropbouwen.
Praat mee