Covid- 19 veiligheidsprotocol vakantiewoningen en vakantieverhuur

05/06/2020

Inleiding

Volgens de experten zullen we nog een hele tijd met het coronavirus moeten leven. We zullen dan ook nog een hele tijd maatregelen moeten blijven nemen om de verdere verspreiding of nieuwe opflakkeringen van het virus zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt des te meer van zodra we de strenge ‘lockdown’-maatregelen afbouwen. Dit sectorspecifieke protocol voor vakantiewoningen en vakantieverhuur is het resultaat van de samenwerking tussen CIB Vlaanderen en Logeren in Vlaanderen vzw. Zij hebben vanuit hun expertise een gedragen document ontwikkeld dat een aantal noodzakelijke, minimale bouwstenen bevat om de verhuur van vakantiewoningen en vakantieappartementen zo veilig mogelijk te heropstarten in de post-lockdown periode door het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en besmettingen zoveel mogelijk te vermijden.

Deze gids biedt in de eerste plaats richtlijnen aan de sector, als voorbereiding voor een veilige herneming van hun activiteiten.

Richtlijnen voor boekingen in kantoor

– Beperk het aantal klanten in uw kantoor, in functie van de oppervlakte en de circulatiemogelijkheden.
– Afficheer de regels die van toepassing zijn waar zij binnenkomen, en deel ze indien mogelijk vooraf mee ; zij moeten steeds de instructies van het kantoor volgen
– Beperk het aantal bezoeken (stel eerder voor om te boeken aan de hand van de foto’s op de website). In geval van plaatsbezoek, beperk het aantal personen.

Verder:
o Draag mondmasker
o Desinfecteer deurklinken en lichtschakelaars
o Alleen de medewerkers openen de deuren en bedienen de lichtschakelaars
o Bezoekers raken niets aan.
o Geen bezoeken mogelijk met potentiële huurders terwijl de vakantiegangers aanwezig zijn in de woning.
o Hou voldoende afstand en respecteer maximaal social distancing
o Voorzie de nodige voorzieningen voor handhygiëne

– Boeking via de website: voorzie op de website van het verhuurkantoor de nodige duiding richting de toerist over de genomen voorzorgsmaatregelen en de naleving van dit sectorprotocol.
– Bij de bevestigingsmail van een boeking bezorg je de toerist een digitale brochure over de voorzorgsmaatregelen en wijs je op de overheidsrichtlijnen betreffende verplaatsingen, zodat de toerist weet hoe hij/zij op een veilige en verantwoorde wijze de verplaatsing kan maken.
– Bevestigingen van reservaties, afrekeningen van waarborg/verbruik, en alle andere communicaties met de huurders gebeuren zo veel mogelijk via digitale weg.

Richtlijnen voor uitbaters bij online boekingen (zonder kantoor)

– Boekingen moeten zo veel mogelijk voorafgaand digitaal gebeuren. De veiligheidsregels voor gasten worden vooraf bezorgd of kenbaar gemaakt aan de gasten en worden nogmaals meegedeeld bij aankomst.
– Bevestigingen van reservaties, afrekeningen van waarborg/verbruik, en alle andere communicaties met de huurders gebeuren zo veel mogelijk via digitale weg. Indien er toch gebruik moet gemaakt worden van bancontact dient het toestel telkens ontsmet te worden.
– Indien realiseerbaar zal er bij de huurders op aangedrongen worden om in plaats van ’s morgens op de vertrekdag, de dag voordien ’s avonds reeds te vertrekken. Dus als voorbeeld, bij aankomst/vertrek op vrijdag, wordt aan de vertrekkende huurder gevraagd om te vertrekken op donderdagavond.

Richtlijnen aankomende/vertrekkende huurders in kantoor

– Beperk het aantal huurders / klanten in uw kantoor, in functie van de oppervlakte en de circulatiemogelijkheden. Vraag dat huurders alleen (1 persoon) het kantoor binnen komen bij ophalen sleutels, melden van problemen, …
– Afficheer de regels die van toepassing zijn waar zij binnenkomen, en deel ze indien mogelijk vooraf mee ; zij moeten steeds de instructies van het kantoor volgen
– Werk alternatieve systemen uit voor de afgifte van sleutels, bijvoorbeeld door gebruik te maken van individuele sleutelkluisjes; maak hier vooraf afspraken over;
– Sleutels worden voor en na afgifte telkens volledig ontsmet; Er wordt met handschoenen gewerkt.
– Reorganiseer de inrichting van de onthaalruimte/balie, bv. door beschermingsmiddelen aan de receptie (wanden en hoestschermen), teleonthaal, mogelijkheid voor bezoekers om handen te ontsmetten door ter beschikking stellen van geschikte handgels, een plaats te voorzien waar sleutels contactloos kunnen worden gedeponeerd, …
– Betalingen gebeuren elektronisch, vermijd cash

Richtlijnen voor uitbaters bij aankomende/vertrekkende huurders in de vakantiewoning (zonder kantoor)

– Bij ontvangst van de gasten houdt de uitbater rekening met onderstaande:
o Sociale afstand van 1,5m houden
o Schud geen handen
o Draag mondmasker en handschoenen
o Hou voldoende afstand en respecteer maximaal social distancing
o Voorzie de nodige voorzieningen voor handhygiëne
– Sleutels worden voor en na afgifte telkens volledig ontsmet. Er wordt met handschoenen gewerkt.
– Indien je als uitbater ziektesymptomen vertoont, zoek iemand die je kan vervangen om de gasten te ontvangen.
– Als er updates komen op deze afspraken, worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd door Logeren in Vlaanderen, CIB of Toerisme Vlaanderen.

Interventies op verplaatsing (in het logies)

– Voor aanvang van de interventie worden duidelijke afspraken gemaakt met de huurder of eigenaar die er verblijft;
– Wanneer de aanwezigheid van de bewoner niet nodig is, begeeft de bewoner zich bij voorkeur naar een andere ruimte; er kan vooraf gevraagd worden om aan te geven of er zieke personen aanwezig zijn;
– Er wordt een korte checklist voor de medewerkers opgemaakt.
– Hou voldoende afstand en respecteer maximaal social distancing
– Voorzie de nodige voorzieningen voor handhygiëne
– Opname van tellers voorafgaand en aansluitend op de verhuurde periode gebeuren door de medewerker van het verhuurkantoor of de uitbater. Zo nodig wordt hiervan een foto gemaakt.

Voorzorgsmaatregelen in het logies

– Ter plaatse in de woning hangen er voorzorgsmaatregelen uit in Nederlands, Frans, Duits en Engels. Dit met aanbevelingen voor persoonlijke hygiëne, ventilatie alsook voor een dagelijks schoonmaakrondje; download hier.
– De vakantiewoning wordt voorzien van voldoende hulpmiddelen om de hygiëne te handhaven. Dit door de woning te voorzien van: antibacteriële handgel, ontsmettingsalcohol, keukenrol, spons, vaatdoek en dweil. Deze worden per huurperiode vernieuwd. Het gebruikte materiaal wordt weggenomen. Herbruikbaar materiaal wordt gewassen volgens de richtlijnen;
– De eindschoonmaak van de woning wordt enkel uitgevoerd door de poetsfirma aangesteld voor het verhuurkantoor. De poetsfirma krijgt een checklist met richtlijnen;
– Bed- en badmatten zijn niet toegestaan; tenzij deze telkens gewassen worden op de aangewezen temperatuur.
– Voor het linnengoed (kussenslopen, beddengoed, handdoeken,…) vragen we een duidelijk advies van de experten.
– Gebruik een vuilniszak in afsluitbare vuilnisemmers.
– Minimaliseer het persoonlijke contact door standaard geen routine onderhoud van de vakantiewoning uit te voeren, enkel op aanvraag.
– Zorg voor afsluitbare zakken indien het vuile waslinnen of afval moet opgehaald worden. Bijkomende voorzorgsmaatregelen bij meerdere vakantiewoningen op 1 domein
– Beperk het aantal gasten dat tegelijkertijd op het domein mag zijn, afgestemd op naleving van de 1,5 meter afstand.
– Markeer waar nodig en nuttig 1,5m-vakken rond, in en om faciliteiten in je logies. Indien functioneel en mogelijk wordt gewerkt met aangegeven verplichte routes en aanlooplijnen om de sociale afstand te verzekeren.
– Gasten worden aangeraden om zoveel mogelijk de eigen sanitaire voorzieningen in hun eigen vakantiewoning te gebruiken. Gedeelde sanitaire voorzieningen worden voor de zekerheid gesloten.
– Gemeenschappelijke (speel)ruimtes en speeltoestellen kunnen open blijven op voorwaarde dat ze tussen elk gebruik gereinigd en ontsmet worden. Indien dit niet kan gegarandeerd worden, moeten deze bijkomende faciliteiten afgesloten blijven. Indien nodig kunnen bepaalde faciliteiten in shiften afgehuurd worden.
– Indien de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden, is het dragen van een mondmasker verplicht bij het gebruiken van de bijkomende faciliteiten.
– Voor het openstellen en gebruik van zwembaden en sauna- en wellnessfaciliteiten verwijzen we naar de richtlijnen van De Nationale Veiligheidsraad.

Hygiënemaatregelen bij vertrek/aankomst van huurders – schoonmaak van het logies

– Beperk directe toegang na het vertrek van de huurders. Indien realiseerbaar zal er bij de huurders op aangedrongen worden om op de vertrekdag in plaats van ’s morgens te vertrekken, de dag voordien ’s avonds te vertrekken. Dus als voorbeeld, bij aankomst/vertrek op vrijdag, wordt aan de vertrekkende huurder gevraagd om te vertrekken op donderdagavond.
– Was al het linnengoed op de aanbevolen temperatuur.
– Ventileer de ruimtes goed en niet alleen tijdens het schoonmaken.
– Regels bij schoonmaken
o Was je handen grondig voor en na elke schoonmaakbeurt.
o Tijdens het schoonmaken wordt er grondig geventileerd.
o Eerst schoonmaken en dan ontsmetten.
o Er wordt extra aandacht besteed aan oppervlakten die vaak worden aangeraakt.
o Gebruik wegwerphandschoenen bij het schoonmaken van de vakantiewoning en raak het gezicht niet aan.
o Veeg je stofzuiger na elk gebruik ook af met ontsmettingsmiddel.
o Tijdens het poetsen wordt water en zeep gebruikt.
o Het gebruikte poetsmateriaal met name vaatdoek, spons en dweil worden per vakantiewoning vernieuwd. Het gebruikte materiaal wordt weggegooid.
o Na het poetsen worden de wegwerphandschoenen weggegooid en worden de handen goed gewassen.
o Hierbij worden de oppervlaktes ook echt nat gemaakt. Handvaten van kasten, deurklinken, werkblad, tafel, lichtschakelaars, afstandsbediening tv, worden hierbij niet uit het oog verloren.

 

Bron: https://www.toerismevlaanderen.be/

Plaats een antwoord

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten