Tips voor het onderhoud van (vakantie)woningen op lange afstand

Het onderhouden van onroerend goed vereist een zekere mate van zorg. Zonder dit kan de woning schade oplopen, zelfs als de buitenkant eruit ziet alsof deze in goede algemene staat is.

Er zijn veel redenen waarom huiseigenaren een tweede woning kunnen hebben. Veel mensen kiezen er bewust voor om de aankoop te doen, voor gebruik als vakantiewoning of beleggingspand. Anderen hebben een extra woning door huwelijk of erfenis. In beide gevallen moeten huiseigenaren weten hoe ze voor het onroerend goed moeten zorgen, vooral als ze niet in het huis of in de buurt wonen.

Vastgoedonderhoud is een investering in de toekomst van de kavel en de woning. Door een toezegging te doen om het huis in bruikbare staat te houden, besparen huiseigenaren zichzelf een hoop gedoe en mogelijk dure reparaties door verwaarlozing. Door deze aspecten van woningonderhoud op afstand in overweging te nemen, weten mensen welke verschillende opties ze hebben voor onderhoud en hoe ze een praktische keuze kunnen maken.

Inhoudsopgave

 • De ligging bepaalt mee de hoeveelheid zorg
 • Wat is de standaard?
 • Absoluut minimum (onbezet)
 • De zeldzame bezoeker
 • Gast / verhuurklare accommodaties
 • Kies de juiste brandverzekering
 • Vind een manier om in te checken
 • Een team samenstellen
 • Realistische verwachtingen stellen

De ligging bepaalt mee de hoeveelheid zorg

Hoewel mensen die een tweede woning kopen er al een hebben, kunnen ze verrast worden door variaties in het soort zorg dat een tweede woning nodig heeft. Locatie, klimaat en bezettingsgraad kunnen de onderhoudslast aanzienlijk beïnvloeden. In de meeste gevallen hebben vakantiehuizen of huurwoningen minstens evenveel onderhoud en herstellingen nodig als een hoofdverblijfplaats. Tweede huizen die een groot deel van het jaar leeg staan, vragen misschien niet dezelfde hoeveelheid schoonmaak, maar gebrek aan gebruik brengt zijn eigen onderhoudsverantwoordelijkheden met zich mee.

Wanneer kopers mogelijke locaties voor een tweede huis overwegen, moeten ze rekening houden met het klimaat en andere relevante factoren. Huizen in vochtige gebieden moeten bijvoorbeeld regelmatig worden verlucht om schimmelgroei of andere tekenen van rot in de structuur te voorkomen. Vakantiehuizen die tijdens een koude winter soms leeg staan, hebben mogelijk verwarming nodig, anders kunnen leidingen bevriezen of barsten. Woningen die dicht bij een meer, rivier of oceaanstrand liggen, moeten mogelijk regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden om zoutophoping of roest te voorkomen. Kopers die niet voorbereid zijn om deze verantwoordelijkheden op zich te nemen, willen misschien een woning in een mild klimaat selecteren of zijn van plan een vastgoedbeheerbedrijf in te huren.

Wat is de standaard?

Alvorens te bepalen hoeveel zorg voor het onroerend goed nodig is, moeten eigenaren beslissen hoe ze het willen gebruiken. Hoewel het onderhoud van een tweede woning die maar één of twee weken per jaar gebruikt wordt doorgaans minder tijd kost dan een woning die constant bewoond is, kunnen de verantwoordelijkheden nogal uiteenlopen. In veel gevallen zijn mensen van plan om het type gebruik van het onroerend goed gedurende het jaar te veranderen. Een huiseigenaar kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de woning zes maanden per jaar te verhuren, maar de rest van de tijd leeg te laten. Door onderhoudstaken op de situatie af te stemmen, wordt de investering optimaal beschermd.

Absoluut minimum (onbezet)

Zorgen voor een “leeg” huis.
Soms hebben huiseigenaren een tweede huis waar ze af en toe gebruik van maken, maar niet regelmatig. In dit geval kan een eigenaar van een onroerend goed proberen het perceel in redelijke staat te houden en te voorkomen dat de structuur in verval raakt. Veel mensen die een huis erven en nog aan het beslissen zijn wat ze gaan doen, komen in deze situatie terecht. Onderhoudstaken op dit niveau zijn onder meer:

 • Visuele inspectie van het pand en interieur
 • Regelmatig tuin- of tuinonderhoud, indien van toepassing
 • Winterklaar maken, om schade door weersinvloeden te minimaliseren
 • Reparaties aan de structuur als dat nodig is
 • Schoonmaken voor gebruik

Het huis in goede algemene staat houden is belangrijk om de investering in het onroerend goed te beschermen. Huizen die af en toe niet eens een oppervlakte-inspectie krijgen, zijn vatbaar voor diefstal, vandalisme, ongedierte, waterschade en meer.

Eigenaren van onroerend goed met een huis dat ze heel weinig of helemaal niet gebruiken, willen misschien nog steeds iemand inhuren om één keer per maand naar het onroerend goed te gaan, door het huis te lopen en te bevestigen dat alles in orde lijkt te zijn. Ze hoeven niet per se vastgoedbeheerdiensten in te huren voor deze taak, tenzij ze geen andere alternatieven hebben.

De zeldzame bezoeker

Veel eigenaren van vakantiehuizen zijn van plan om meerdere keren per jaar een bezoek te brengen, maar laten het huis verder onbewoond achter. In dit geval willen ze waarschijnlijk diensten beschikbaar hebben om ervoor te zorgen dat het onroerend goed klaar is om te bewonen op het moment dat ze het nodig hebben, zonder te betalen voor 24-uurs onderhoud en onderhoud. Huiseigenaren die slechts een deel van het jaar een tweede woning verhuren, kunnen ook behoefte hebben aan een onderhoudsschema met een vergelijkbare mate van flexibiliteit. Terwijl ze zich voorbereiden op bewoning, moeten huiseigenaren plannen om professionele schoonmakers en tuinaannemers in te huren om:

 • Het verluchten van het pand
 • Testen van apparatuur om te bevestigen dat deze werkt
 • Oppervlakken grondig te reinigen
 • Te zorgen voor een diepere reiniging van de keuken en badkamers
 • De tuin bij te werken tot een basisniveau
 • Gebouwen te inspecteren en schoon te maken
 • Zwembaden of bubbelbaden te reinigen en te vullen

Een vastgoedbeheerbedrijf kan meestal al deze diensten leveren, evenals screening voor huurders van huurwoningen. Anders kunnen huiseigenaren ervoor kiezen om diensten individueel in te huren. In beide gevallen levert het evalueren van bedrijven voordat u een keuze maakt waarschijnlijk het beste resultaat op de lange termijn op.

Gast/verhuurklare accommodaties

Veel eigenaren van onroerend goed onderhouden een ander huis in de veronderstelling dat het voortdurend door huurders of gasten zal worden gebruikt. Deze regeling vraagt meestal om het hoogste niveau van onderhoud van het onroerend goed. Mensen die niet in de buurt van een huurwoning wonen, hebben doorgaans niet de mogelijkheid om het zelf te doen of om incidentele diensten in te huren als dat nodig is. Het optreden als verhuurder voor huurders brengt contractuele verplichtingen met zich mee waaraan de eigenaren van onroerend goed moeten voldoen, meestal zoals bepaald door de staat. Vastgoedbeheer voor huurwoningen is de meest praktische keuze voor eigenaren van onroerend goed die geen ervaren verhuurders zijn. Een vastgoedbeheerbedrijf kan een breed scala aan taken uitvoeren, zoals:

 • Het pand inspecteren wanneer het niet in gebruik is
 • De structuur, het interieur en het perceel schoonmaken nadat een huurder heeft verlaten
 • Het regelen van reparaties aan een systeem of permanent aspect van het huis
 • Noodzakelijke upgrades tussen huurders, zoals het overspuiten van badkuipen, opnieuw schilderen of nieuwe vloeren
 • Het pand voorbereiden op een nieuwe huurder of gast
 • Screening van huuraanvragers
 • Verhuuraanvragen verwerken
 • Het handhaven van de veiligheid van het onroerend goed
 • Huurbetalingen innen
 • Het verstrekken van regelmatige updates over de eigendomsvoorwaarden aan de eigenaar

De manier waarop de vastgoedbeheerder het huis onderhoudt, hangt af van het bedrijf. Kleinere bedrijven kunnen indien nodig de schoonmaak-, landschaps-, HVAC- of loodgietersdiensten uitbesteden. Grotere bedrijven kunnen hun eigen aannemers hebben om onroerend goed in het gebied te onderhouden. In ruil voor dit niveau van zorg kosten vastgoedbeheerdiensten ongeveer 10 procent van de huurinkomsten van een vastgoedeigenaar. Huiseigenaren die nadenken over manieren om kosten te besparen, kunnen ervoor kiezen om deze services afzonderlijk in te huren, maar ze hebben nog steeds iemand nodig die de leiding heeft om huurders te screenen, servicegesprekken af te handelen en betalingen te innen.

Kies de juiste (brand)verzekering

Voor elk stuk onroerend goed is een verzekering om de structuur en de inhoud ervan te beschermen meestal een verstandige keuze. Mensen die een hypotheek op een tweede huis hebben, kunnen door de geldschieter worden verplicht om een verzekering af te sluiten. De juiste verzekeringsdekking hangt af van de manier waarop mensen van plan zijn het onroerend goed te gebruiken. Iemand die een vakantiehuis bezit dat hij niet verhuurt, kan mogelijk een verzekering voor een tweede huiseigenaar toevoegen om het te dekken.

Huiseigenaren die een tweede polis kopen, moeten voorzichtig zijn bij het selecteren van dekking. In veel gevallen onderschatten mensen de dekking die ze nodig hebben om delen van het huis te vervangen of te repareren na waterschade, diefstal of brand. Huiseigenaren moeten hun verwachtingen bespreken met potentiële verzekeringsagenten en bevestigen of de polis vervangingsdekking of dekking tegen marktwaarde biedt, met name voor meubels in huis.

Huiseigenaren die van plan zijn hun woning meestal te verhuren, moeten een ander soort dekking hebben. Huiseigenarenverzekeringen dekken over het algemeen geen huurwoningen. In plaats daarvan zouden mensen hun opties voor verhuurdersverzekeringen moeten onderzoeken. Deze polissen bieden bescherming voor de structuur en inhoud die eigendom zijn van de verhuurder, en gaan ervan uit dat huurders hun eigen huurdersverzekering voor hun bezittingen hebben. Polis kan ook dekking bieden voor gederfde inkomsten als de woning door schade onbewoonbaar wordt. Net als bij andere verzekeringspolissen, moeten mensen bevestigen dat ze voldoende dekking hebben gekozen.

Vind een manier om in te checken

De beste manier voor eigenaren van onroerend goed om de staat van het huis en de kavel te kennen, is door het periodiek persoonlijk te inspecteren, maar dit is niet altijd realistisch. De meeste mensen zoeken liever iemand die in de buurt van het pand woont en het regelmatig kan inspecteren, in plaats van dat de eigenaar moet rijden of vliegen om er te komen. De verantwoordelijke partij kan bijna iedereen zijn die een eigenaar van een onroerend goed vertrouwt om een uitgebreid rapport van de toestand te geven, zoals:

 • Vrienden
 • Familieleden
 • Vastgoedbeheerders

De persoon die met deze taak is belast, moet bereid zijn om regelmatig naar het pand te gaan, variërend van een keer per week tot een keer per maand, en de staat ervan te inspecteren. Sommige huiseigenaren of beheerders van onroerend goed kunnen ervoor kiezen om beveiligingscamera’s rond het onroerend goed te installeren, zodat ze het op afstand kunnen inspecteren.

Een team samenstellen

Of huiseigenaren nu besluiten om een deel van het werk zelf te doen of een full-service vastgoedbeheerbedrijf inhuren, ze zullen uiteindelijk een team van professionals moeten samenstellen die de relevante aspecten van het vastgoedonderhoud aankunnen. Vastgoedeigenaren moeten op zoek gaan naar bedrijven die ze vertrouwen om betrouwbare service te bieden op het precieze niveau dat ze nodig hebben. Mensen willen misschien minstens een paar dagen, of misschien een week of twee, op de locatie doorbrengen om mogelijke opties te screenen en diensten te regelen. Huiseigenaren kunnen vragen stellen over:

 • Soorten diensten die worden aangeboden
 • Kosten voor afzonderlijk bestelde services, vergeleken met een jaarlijks onderhoudsplan
 • Beschikbaarheid voor wekelijkse, maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse service
 • Opties voor noodreparaties

Bovendien willen mensen misschien beoordelingen en recensies van de bedrijven lezen of om referenties vragen. Huiseigenaren die overwegen een vastgoedbeheerder in te huren, kunnen ook op zoek gaan naar meer details over de aannemers die ze inhuren, om ze ook te evalueren. Door een idee te krijgen van de reputatie van het bedrijf, kunnen mensen de beste beslissing nemen.

Sommige huiseigenaren proberen geld te besparen door het onderhoud van het onroerend goed zelf uit te voeren. Tenzij ze echter binnen een redelijke rijafstand wonen, is dit misschien geen realistische optie. In het geval van huurwoningen, met wettelijke verplichtingen om aan onverwachte serviceverzoeken te voldoen, is zelfbouw misschien helemaal geen optie.

Realistische verwachtingen stellen

Een huis in goede staat houden.

Het bezitten van een huis is een investering. Het kopen van een tweede huis of het onderhouden van een huis dat geen hoofdverblijf is, kan meer tijd of geld vergen. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel werk ze zullen moeten verzetten om van het onroerend goed te kunnen genieten of het te gebruiken wanneer ze er klaar voor zijn, en om het in goede staat te houden als dat niet het geval is. Als huiseigenaren die investering niet doen, kunnen ze extra kosten krijgen om achterstallig onderhoud te dekken. Ze zouden zelfs veel meer kunnen uitgeven aan reparaties of vervanging dan wanneer ze een onderhoudsdienst of een vastgoedbeheerbedrijf zouden inhuren.

Uiteindelijk moeten mensen goed nadenken over wat ze persoonlijk bereid zijn te doen en hoeveel geld ze zich kunnen veroorloven om aan onderhoud uit te geven, voordat ze een woning kopen waar ze niet gemakkelijk regelmatig toegang toe hebben.

Woningonderhoud kost duizenden euros per jaar, maar huiseigenaren denken daar misschien niet altijd aan als ze het meeste werk zelf doen. Weet u hoeveel u nodig heeft voor het gebruiksniveau van het onroerend goed en hoe u dit kan organiseren? Check alvast de opbrengstcalculator op deze site.

Bron: https://www.greatertorontohomepros.com/long-distance-property-maintenance/

Gelijkaardige artikels

Binnenkort overaanbod Belgische vakantiewoningen in de verhuur?

Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn steeds meer mensen op zoek naar rust en ontspanning. Velen hebben ervoor gekozen om een... Lees verder

buitenkeuken

De Top 3 Trends in Vakantiewoningen die Huurders Zoeken

Bij vakantiewoningverhuur.be zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste trends en voorkeuren van vakantiegangers. We begrijpen dat het belangrijk is... Lees verder

Een logo voor je vakantiewoning: de verborgen troef om te groeien

Als je een vakantiewoning verhuurt, is een goed logo een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit en kan het een grote rol spelen... Lees verder

Praat mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken

mei 2024

 • M
 • D
 • W
 • D
 • V
 • Z
 • Z
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31

juni 2024

 • M
 • D
 • W
 • D
 • V
 • Z
 • Z
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Grootte
Prijs
Voorzieningen
Faciliteiten
Zoeken

mei 2024

 • M
 • D
 • W
 • D
 • V
 • Z
 • Z
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
0 Gasten

Vergelijk vakantiewoningen

Vergelijk

Compare experiences

Vergelijk

Indien u de site wenst te blijven gebruiken, ga dan aub akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten