Alle logiesvormen (hotels, B&B’s, hostels, vakantiewoningen, campings, vakantieparken, camperterreinen, enz.) mogen al een tijdje terug open.
Sinds 1 september zijn de capaciteitsbeperkingen voor een vakantiewoning, hotelkamer, gastenkamer of individuele verhuureenheid weggevallen. Voor logies in Brussel was dat pas vanaf 1 oktober.
Voor grotere vakantiewoningen en hostels (met meer dan 15 slaapplaatsen) gold al vanaf 27 juni geen capaciteitsbeperking meer op voorwaarde het specifieke protocol voor de grote vakantiewoningen Deze protocollen leggen een aantal bijkomende maatregelen op voor grotere gezelschappen.
Ook de gemeenschappelijke faciliteiten en de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in of op een logies (zoals bv. de sanitaire blokken op een camping, de gemeenschappelijke badkamer in een B&B, enz.), de terrassen en de binnengedeeltes van restaurants en bars in een logies mogen open.
Zwembaden, sportbaden, instructiebaden en kinderbaden mogen open in een logies op voorwaarde dat de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden worden gerespecteerd.
Basisprotocol toeristische sector
Omdat sinds 1 september 2021 een groot aantal van de veiligheidsmaatregelen binnen de toeristische sector is vervallen, werken we niet langer met protocollen per deelsector. Wel gelden er nog steeds bepaalde voorwaarden en maatregelen voor de volledige toeristische sector (voor zowel attracties, attractieparken, musea, recreatiedomeinen, erfgoedsites, logies en onthaal- en bezoekerscentra). Een overzicht van de richtlijnen voor Vlaanderen vind je hieronder terug:
Basisprotocol voor de toeristische sector (m.u.v. eventsector)
Basisprincipes
Het open stellen voor het publiek is mogelijk op voorwaarde dat de attracties / attractieparken / musea / recreatiedomeinen / erfgoedsites / logies / onthaal- en bezoekerscentra aan alle hieronder vermelde voorwaarden voldoen
Basisvoorwaarden:
- Mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen zijn verplicht voor personen
ouder dan 12 jaar die niet behoren tot eenzelfde groep (gezelschap) en worden gebruikt indien
de regels van de social distancing niet kunnen worden nageleefd omwille van de aard van de
uitgeoefende activiteit.
- de onderneming of vereniging informeert de consumenten, personeelsleden en derden tijdig
en duidelijk zichtbaar over de geldende preventiemaatregelen
- de onderneming of vereniging stelt middelen voor de noodzakelijke handhygiëne ter
beschikking van het personeel en de consumenten;
- de onderneming of vereniging neemt de gepaste hygiënemaatregelen om de inrichting en het
gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren;
- de onderneming of vereniging zorgt voor een goede verluchting;
- een contactpersoon wordt aangeduid en bekendgemaakt, zodat consumenten en
personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID-19 kunnen melden met
het oog op het vergemakkelijken van contact tracing;
- In besloten gemeenschappelijke ruimten zoals filmzalen en theaterzalen is het gebruik van
een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk
zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Boven
900 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende
luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren.
Bij het (professioneel) uitoefenen van reca-activiteiten en het uitbaten van logies moeten nog
volgende specifieke regels bijkomend nageleefd worden:
- de openbare ruimten, met inbegrip van de terrassen in de openbare ruimte, worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de lokale overheden;
- klanten dragen een mondmasker of elk ander alternatief in stof bij verplaatsingen in het café, restaurant of in de gemeenschappelijke binnenruimtes van het logies (inclusief gemeenschappelijk sanitair op campings en in hostels). In vakantiewoningen en jeugdverblijven is dit niet verplicht binnen dezelfde groep.
- personeelsleden dragen een mondmasker of elk ander alternatief in stof bij contact met de klanten.
- in de besloten ruimten van de eet- en drankgelegenheden is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht en dient deze op een voor de bezoeker duidelijk zichtbare plaats te worden geïnstalleerd. De luchtkwaliteitsrichtnorm is 900 ppm CO2. Tussen 900 ppm en 1200 ppm dient de uitbater te beschikken over een actieplan om compenserende luchtkwaliteits- of luchtzuiveringsmaatregelen te verzekeren. Boven 1200 ppm dient de inrichting onmiddellijk te worden gesloten. In vakantiewoningen en jeugdverblijven is dit niet verplicht als er slechts één groep (gezelschap) tegelijkertijd verblijft.
Praat mee