De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat vakantie in eigen land populairder is dan ooit tevoren. Van de kust tot de Ardennen, tweede verblijven zijn in trek. Maar heb je er ook al over nagedacht of je vakantiewoning verzekerd is? In dit artikel geven we meer informatie over wat je moet weten.
Als je regelmatig een vakantiehuis huurt, hoef je niet per se iets te ondernemen om het te verzekeren. Als je een woning of flat huurt in Belgiƫ als hoofdverblijf en je daarvoor de verplichte huuraansprakelijkheidsverzekering en een bijkomende inboedelverzekering afsloot, dan komt die ook tussen bij schade tijdens de huur van een vakantiehuis in binnen- of buitenland.
Dit betekent dat als je per ongeluk iets beschadigt aan het vakantiehuis of de inboedel tijdens je verblijf, de schade gedekt is door je verzekering. Er zijn echter wel twee belangrijke voorwaarden. Er is alleen sprake van een āvakantieverblijfā als je er niet langer dan 120 dagen per jaar verblijft en je mag niet de eigenaar zijn van het vakantieverblijf, maar je mag enkel huren.
Ben je eigenaar van een tweede verblijf in Belgiƫ, dan heb je een aparte brandverzekering nodig voor dat tweede verblijf. De brandverzekering voor je hoofdverblijf geldt namelijk niet voor een tweede woning. Het is daarom aan te raden om ook aanvullende verzekeringen af te sluiten voor je tweede verblijf, zoals een inboedelverzekering en een waarborg inbraak of diefstal.
Informeer ook bij je verzekeraar of er voorwaarden zijn voor de diefstalverzekering als je maar een bepaald aantal dagen ter plaatse verblijft. Daarnaast kun je nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten die de gerechts- en advocatenkosten dekt als een schadegeval leidt tot betwistingen.
Zorg er dus voor dat je goed verzekerd bent voordat je vertrekt naar je vakantiewoning, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je vakantie.
Praat mee